Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Világörökség képes leírás - Adria és Isztria.tlap.hu
részletek »

Világörökség - Adria és Isztria.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: horvattengerpart.tlap.hu » Világörökség
Keresés
Találatok száma - 5 db
Dubrovnik - Európa legszebb városai

Dubrovnik - Európa legszebb városai

A város neve a szláv dub szóból ered, amely tölgyet jelent. Dél-Dalmácia legszebb városa, amely büszke történelmi múltat mondhat magának, hiszen a 19. sz. elejéig a Dubrovniki Köztársaság nem csak a várost, hanem a környéket is magába foglalta és évszázadokon keresztül meg tudta őrizni függetlenségét a keletről, nyugatról, vagy éppen délről érkező terjeszkedni vágyó hatalmaktól. S mindez a város vezetésének és lakosságának, ill. a köztársaság atyjainak köszönhető. Hiszen a fő céljuk mindig is a függetlenség, a szabadság és polgárok jóléte volt, s mindezt békeszerető, kompromisszumokra képes politikával érték el. Ezt az évszázadokon át tartó függetlenséget csak Napóleon tudta megtörni.

Porec

Porec

A város területe már a történelem előtti időkben is lakott volt. A rómaiak a mai belváros helyén a Kr. e. 2. században castrumot építettek. Az 1. században a város a Colonia Iulia Parentium nevet viselte. A 3. században keresztény közösség alakult itt, akik keresztény szentélyeket építettek. Az 5. században bazilika épült, melyben Mauro püspök a város későbbi védőszentje is misézett. A Nyugatrómai Birodalom bukása után a keleti gótok fennhatósága alá tartozott 539-ig, amikor a Bizánci Birodalomnak két és fél évszázadra sikerült visszahódítania. A 6. században horvátok érkeztek erre a vidékre és 620 körül megalapították saját településüket. 788-ban a terület frank uralom alá került.

Sibenik

Sibenik

Sibenik a Krka folyó Adriai-tengerrel való találkozásánál fekszik. A többi dalmáciai várostól eltérően, melyeket illírek, görögök, vagy rómaiak alapítottak, az 51 ezer lakosú, Horvátország 3. legnagyobb kikötővárosának számító Sibeniket horvát törzsek hozták létre, de nem ismert, hogy pontosan mikor. A többi horvát városhoz annyiban hasonlít Šibenik történelme, hogy ez is tartozott Velencéhez. A számos műemléken kívül (köztük Horvátország egyik legjelentősebb műemléke, az Világörökségi listán szereplő székesegyház), melyeken nyomon követhetjük a középkori városfejlődés állomásait, Sibenik csodás természeti környezetét is élvezhetjük - a tenger felöl számos kis sziget, a szárazföldön pedig a csodás Krka Nemzeti Park övezi a várost, ráadásul a Kornati Nemzeti Park sem fekszik innen távol.

Split városa

Split városa

Split Közép Dalmáciában található, a Horvát tengerpart legnagyobb városa. A turisták egyik kedvenc helye. Kozjak és Mosor hegyek tövében fekszik. Lakossága a 220 000 főt is meghaladja. 1979 novemberétől az UNESCO a világörökség részekének nyilvánította Split óvárosát.

Trogir

Trogir

Trogir Splittől 27 km-re fekszik a Kastelanski-öböl végénél. A római kori város egy kis szigetre épült az öbölben, rengeteg ókori és középkori emlékkel, hangulatos mediterrán óvárosával, templomaival, fehérmárványköves sétáló utcáival és tereivel, valamint egyéb csodálatos látnivalóival méltán nevezhetjük Horvátország kis Velencéjének amely, már 1997 óta a világörökség részét képezi. A várossal szemben, a Ciovo sziget terül el, amely egy hídon keresztül közelíthető meg Trogirból.

Tuti menü