Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szigetek képes leírás - Adria és Isztria.tlap.hu
részletek »

Szigetek - Adria és Isztria.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: horvattengerpart.tlap.hu » Szigetek
Keresés
Találatok száma - 20 db
10 ámulatba ejtően szép horvát sziget

10 ámulatba ejtően szép horvát sziget

A legenda szerint amikor Isten elosztotta a földet, a horvátokról elfeledkezett, ezért belenyúlt a zsákjába, és odadobott nekik egy halom gyöngyöt. Így jöttek létre a horvát szigetek. Lássuk, mit kínálnak a legnépszerűbb gyöngyszemek!

3 paradicsomi sziget, amit látnod kell Horvátországban

3 paradicsomi sziget, amit látnod kell Horvátországban

Horvátország tengerpartja és szigetvilága nem csak Európában, de világszerte az egyik legszebbnek számít. Rejtett öblök, érintetlen természet - íme, három mesébe illő, édeni horvát sziget, amit egyszerűen látni kell! Horvátország tengerpartja és szigetvilága nem csak Európában, de világszerte az egyik legszebbnek számít. Az ódon középkori városok, az idilli halászfalvak, a vadregényes természet és a tenger lágy hullámai jelentette gondtalanság időről időre visszacsalja ide az utazót. Eláruljuk, melyik az a három mesebeli sziget, melyre mindez különösen igaz!

Brac - Sutivan

Brac - Sutivan

Brač sziget észak-nyugati oldalán, Supetar kompkikötő várostól 7 kilométerre található. Nyugodtsága és eredetisége vonzza az idelátogatókat. A 640 főt számláló, állandó lakosságú halászfalu egy igazi tengerparti, mediterrán település. A település számtalan szolgáltatást- búvárklub, boltok, kávézók, posta, fagyizó, fitness club, kerékpár-robogó, csónakkölcsönzés, - kínál. Az 1579-ben épült plébánia templom és az 1635-ben épített Szent Rókus templom meghatározza a település arculatát. A temetőben találjuk, az egyébként kevésbé elterjedt és Horvátországban egyedülálló katakombákat, mely 126 földalatti sírt tartalmaz. A helybéliek turizmussal, mezőgazdasággal és halászattal foglalkoznak.

Hidroplánok közlekedhetnek a horvát szigetek között

Hidroplánok közlekedhetnek a horvát szigetek között

A tervek szerint jövő nyártól hidroplánok közlekednének Horvátország szigetei között. A European Coastal Airlines gépei Splitből, Dubrovnikból, Šibenikből, Zadarból, Rijekából és Pulából indulnának útnak, és a népszerűbb turistahelyekre, a nagyobb szigetekre érkeznének meg. A koncepció szerint a beruházók körülbelül legkevesebb 31 millió eurót terveznek beletenni a projektbe, melynek három fő alappillére lenne: egyfelől a vízi légibázisok kiépítése, másfelől a repülőgépek megvásárlása, továbbá egy partmenti légi szállító társaság létrehozása.

Horvátország - Szigetek

Horvátország - Szigetek

A szigetek a mindennapi stressz elleni tökéletes menedéket jelképezik, olyan helyek, ahol az emberek végre teljesen kikapcsolódhatnak, és minden idejüket maguknak, illetve szeretteiknek szentelhetik. Ha a mediterrán térség egyik legtagoltabb tengerpartjával rendelkező Horvátországot választják pihenésük helyszínéül, ahol több mint 1100 sziget is található, biztosak lehetnek, hogy számtalan kellemes élményben lesz részük. Minden egyes sziget külön-külön világ, mindegyiknek megvan a maga hangulata, illetve üzenete, amelyet szívesen átad minden idelátogatónak. A zadari szigetvilág legismertebb része a Kornati-szigetcsoport, a Dugi otokon található Telascica-öböl, amely felett ott magasodik a 146 méteres Grpascak-kőszirt.

Horvátország lakott szigeteinek listája

Horvátország lakott szigeteinek listája

Ez a lista Horvátország lakott szigeteit sorolja fel, a szigeteken tartózkodó népesség száma szerint a 2001. március 31-ei adatok alapján. Az Adriai-tenger Horvátországhoz tartozó területén 698 sziget, 389 szigetecske és 78 zátony található, ezek alkotják a horvát tengerpart szigetcsoportját, amely a legnagyobb az Adrián, és második legnagyobb a Földközi-tengeren (ugyanis a görög tengerpart szigetcsoportja nagyobb. A 698 szigetből mindössze 47-nek van legalább egy főből álló állandó népessége, amely az adott szigeten tartózkodik. Néhány forrás adatai szerint Horvátország 66 lakott szigettel rendelkezik, amelynek van állandó népessége, viszont 19 ezekből a szigetekből mára teljesen elvesztette a szigeten tartózkodó, állandó lakosságát a népesség csökkenése miatt és a horvát szigetek alacsony gazdasági aktivitása miatt egyaránt.

Hvar sziget Horvátország legszebb szigete

Hvar sziget Horvátország legszebb szigete

Tudta Ön, hogy a világ 10 legszebb szigetének egyike a horvátországi HVAR sziget? A legenda szerint amikor Isten elosztotta a földet, a horvátokról elfeledkezett, ezért belenyúlt a zsákjába, és odadobott nekik egy halom gyöngyöt. Így jöttek létre a horvát szigetek. Hvar sziget 299,6 km2-es területével a negyedik legnagyobb, 80 kilométerével pedig a második leghosszabb sziget az Adrián.

Kompok Korcula szigetére

Kompok Korcula szigetére

Korcula csodálatos szigete az Adriai tengeren terül el, a Peljesac félsziget és a Hvar sziget között. A változatos domborzatú sziget gazdag, buja növényzettel borított. Három nagyobb városa: Vela Luka, Blato és Korčula, amelyek autóval 15 - 30 perc alatt elérhetők a szállodától. A szigetet kristálytiszta tenger öleli körül, a víz hőmérséklete áprilistól novemberig alkalmas fürdőzésre, a látogatóknak kellemes pihentető nyaralást kínálva érintetlen környezetben, valódi mediterrán vidéken, távol a városok zajától.

Korcula

Korcula

Birthplace of Marco Polo, the First European ... Other explorers before him had changed the geography of the world. Marko Polo changed its history. We see Marko Polo as a fitting symbol of, and role model for, todays young Europeans, epitomising as he does those qualities of daring, initiative, imagination and intellectual curiosity ...

Hirdetés
Korcula sziget - Horvátország specialista

Korcula sziget - Horvátország specialista

Korcula Dalmácia déli részén terül el. 276 km2-es területével a hatodik legnagyobb és 17000 fős lakosságával, pedig a legsűrűbben lakott sziget Horvátországon. Nevét - Korkyra Melaina (fekete sziget) - az ókorban kapta a zöldesfekete aleppo feketefenyőnek és píneáknak köszönhetően. Korcula történelmét már Kr.e. IV. századtól végigkövethetjük. Eleinte a görögök lakták a szigetet, majd a Kr.e. III. században megérkeztek a rómaiak, majd a velenceiek és a VII. századtól a horvátok is. A sziget a legnépesebb a XX. század elején volt, majd a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt a 20-30-as és a 60-70-es években tömeges kivándorlások voltak, főként Amerikába és Nyugat-Európába.

Korcula-sziget

Korcula-sziget

A Korcula-sziget Dalmácia egyik legnagyobb és leglakottabb szigete. A Mediterrán régióban találjuk, az Adria-i tengerben, Dalmácia déli részén. Lakosai leginkább a turizmusból és a mezőgazdaságból (bortermelés, olíva- és zöldségtermesztés) élnek. Az itt élők egy része a hajózásból is él, ami nem csoda, hiszen az egész régióban nagy múltra tekint vissza a hajózás és a hajóépítés. Korcula az Adria-i tenger egyik legzöldebb szigete. A sziget nevét - akárcsak sok más horvát sziget nevét is - az ókori görögök adták. Sötét, sűrű erdőségei miatt, az első itt letelepedett görögök 'Melaina Korkyra'-nak nevezték, ami Fekete Korfu-t jelent. Kifejezetten ajánlott megtekinteni az ókori épületmaradványokat, a ferkicki romokat.

Krk-sziget

Krk-sziget

Krk éghajlata enyhe mediterrán. A nyári átlaghőmérséklete 22,8 fok. Krk szigetet, a napfény szigetének szokták nevezni, az évi 2500 órát is meghaladó napsütéses óráinak száma miatt. Lakossága 17.000 fő, amely a sziget 68 települése között oszlik meg. Krk lakosságának fő megélhetési forrása a földművelés, szőlészet, gyümölcstermesztés, állattenyésztés és természetesen a turizmus.

Lakatlan szigetek

Lakatlan szigetek

Bár a legnépszerűbb nyaralóhelyek jelentős része Horvátország szigetein találhatók, a legtöbb sziget az Adrián mégis teljesen lakatlan. Hivatalosan 698 szigetet tartanak nyilván az Adria térségében, ezek közül pedig mindössze 47 lakott, ami azt jelenti, hogy legalább 1 bejelentett személy él ott. Korábban a lakott szigetek száma 67 volt, ám fokozatosan és mára teljesen elveszítették népességüket, hiszen gazdaságilag ezek a szigetek szép lassan lehetetlen helyzetbe kerültek annak ellenére is, hogy a horvát kormányok igyekeznek folyamatosan támogatni a helyi lakosságot, biztosítani a szigetek egyszerű megközelíthetőségét és segíteni az ottani turizmus kialakulását és élénkülését. A lakatlan szigetek nyaranta mégsem teljesen néptelenek, hiszen a turisták szívesen tesznek kalandos kitérőket és keresik fel az elhagyott, de gyönyörű adriai szigetvilág szétszórt darabkáit.

Lastovo - Az érintetlen sziget

Lastovo - Az érintetlen sziget

Lastovo, az érintetlen sziget, ahova a hajósok is ritkán jutnak el Létezik egy különleges sziget Dél-Dalmáciában, Korčulától 8 mérföldre, mely a mai napig kevesek által látogatott, hiszen hosszú időn át teljesen elzárt katonai bázisként működött. Ennek köszönhetően a természet érintetlensége itt oly mértékben fennmaradhatott, mely a mediterrán szigetek között is egyedülállóvá teszi a területet. A nyilvánosság számára 1998-ig tiltott szigetet még Tito marsall erősítette meg egy esetleges ellenséges invázióra számítva. Lastovo időjárása a dalmát partokon az egyik legmelegebb: itt a legnagyobb a napsütéses napok száma egy évben. A víz nyáron átlagosan 27 fokos. A kopár horvát szigetekkel ellentétben Lastovo gazdag vegetációval és élővilággal rendelkezik, a szigetlakók szőlő- és olajbogyófa termesztéssel, valamint halászattal foglalkoznak. Természetesen az ide érkezőket is szívesen látják és vezetik be őket a helyi ételek és italok világába. A tenger vize kristálytiszta, élővilága igen változatos. Halból, rákból és kagylóból különösen finom fogásokat készítenek a hangulatos éttermekben, melyekhez a lastovoi

Losinj

Losinj

Losinj is része a Cres-Losinj szigetcsoportnak, amelynek további tagjai a Cres és a Losinj szigetek körül található miniszigetek: Susak, Unije, Ilovnik és számos lakatlan sziget. Losinj a 11. legnagyobb horvát sziget. Területe 75 km2, partvonalának hossza 112 km, 33 km hosszú, szélessége északon 5 km, míg Mali Losinjnál a legkeskenyebb 0,25 km vagyis csupán 250 méter széles. Legmagasabb pontja a 588 méter magas Osoršćica. Losinj ugyan ötöde Cres szigetnek, de lakossága két és félszerese, 8200 lakosa van. A legfontosabb megélhetési forrás a turizmus.

Pag sziget látnivalók, szállás, időtöltés

Pag sziget látnivalók, szállás, időtöltés

Az Adria északi részén fekvő Pag Horvátország 'csupán' 5. legnagyobb szigete (kb. 60 km hosszú, szélessége Pedig 2-10 km között változik), de az egyik leghosszabb partvonallal (302,47 km) rendelkezik. A 8000 lakosú sziget legnagyobb települése a 3121 fős Pag. Az észak-dalmáciai Pag egyáltalán nem egy átlagos horvát sziget (ha egyáltalán létezik átlagos horvátországi sziget): különlegessége többek között panorámája, melyhez kevés hasonló van Európában: fehér kopár síkságai, és hatalmas sziklái miatt az ember szinte a Holdon érezheti magát. A szigeten alig látni fákat, néhány olaj- és fügefaliget töri meg a fehérséget, a növényzetet rajtuk kívül különböző gyógynövények jelentik, melynek Pag híres juhsajtja a különleges ízét köszönheti. Sajtján kívül Pag csipkéjéről is nevezetes. Pag főleg sziklás tengerpartját kis öblök, és fokok szinesítik. A fehérség az azúrkék tengerrel együtt tökéletes egyveleget alkot.

Szigetek és szállodák

Szigetek és szállodák

A tiszta tenger, a csodálatos öblök és strandok következtében Horvátország ezernél is több szigetből álló szigetvilága különösen tetszetős úticél. Bár az adriai szigetek nagy része lakatlan, ugyanakkor errefelé is számos igénybevehető szálláshely található, például szállodák, apartmanok, magánházak, rezidenciák, turistatelepülések, kempingek, bungalók stb.

Tuti menü